Meta Soklič

meta-soklic-esperaVsak človek je vreden in zmožen preobrazbe. Negujem spoštovanje do vsake osebe, katere misli, vedenje, čustvovanje, ne glede na to, kakšno je, ima smisel in pomen v danem kontekstu. Verjamem, da je možno trpljenje prekiniti ali vsaj omiliti ter da nikomur ni potrebno doživljati psihičnih stisk nepretrgoma ali vedno znova. Psihoterapevtski odnos je tisti, ki zdravi, metode in tehnike pa pripomorejo k učinkovitejšemu tempu osebnostnega napredka.

Psihološko svetovanje, predvsem pa psihoterapija se pogosto pokaže kot nujna v reševanju osebnih in medosebnih težav. Zdravila, usmerjenost v delo in druge aktivnosti simptome le prekrijejo, tudi pogovori z laiki, sorodniki in prijatelji navadno le olajšajo trenutno stisko, težave pa najpogosteje ostanejo. Psihoterapija ni namenjena le reševanju psihičnih stisk, ki jih oseba doživlja že kot ogrožajoče, temveč tudi vsem tistim, ki želijo razviti svoje potenciale, bolje doživljati sebe, imeti večji notranji mir in boljše odnose z drugimi.

Psihoterapija je hkrati znanost in umetnost. Osebno se nagibam k slednji, kar pa ne pomeni, da poenostavljam teoretske koncepte in metode psihoterepevtskih pristopov. Delujem uglašeno in udeleženo v psihoterapevtskem odnosu, kar se je prej v svetovanju in terapiji pogosto pogrešalo. Nadaljujem z izobraževanjem ter supervizijo in osebno terapijo, ki imata zelo velik pomen pri osebni in strokovni rasti. Dejstvo pa je, da so moji največji učitelji klienti. Hvaležna sem, da sem v petnajstih letih svetovanja v socialnem varstvu dobila priložnost delati v Hospicu, Koraku in Centru za socialno delo. V teh ustanovah sem prihajala v stik in delala z najgloblje ranjenimi osebami in s širokim spektrom njihovih težav.

Po zaključenem študiju psihologije, sem iz sveta marketinga in oglaševanja, kjer sem bila deležna močne zunanje motivacije v smislu ugleda, zaslužka, življenjskih pogojev, prešla k notranji motivaciji, biti zase in za ljudi. Moje srce me je že ob zaključeni univerzitetni izobrazbi vodilo v smer klinične psihologije, a ga nekaj časa nisem upoštevala, ukvarjala sem se s psihologijo potrošnika. Vendar me je življenjska in profesionalna pot prek svetovalnega dela z osebami z različnimi izgubami pripeljala do družinske mediacije in integrativne psihoterapije. Podiplomski študij psihoterapije je trajal šest let vključno z diplomo in pridobitvijo mednarodnega certifikata. V etično svetovalno in psihoterapevstko delo s klienti se izročim in tu je sedaj moje veliko zadovoljstvo.

Meta Soklič

Izobraževanja, usposabljanja in članstvo

  • Diploma iz psihologije, Filozofska fakulteta, Ljubljana, 1992
  • Strokovna izobraževanja, kongresi o paliativni oskrbi, umiranju in smrti, žalovanju odraslih in otrok, v Sloveniji in v tujini, 2002 – 2006
  • Strokovni izpit v socialnem varstvu, SZS, Ljubljana, 2005
  • Seminarji, delavnice na temo varstva družine, varstva otroka, nasilja, travm, zlorab, 2006 - 2012
  • Transakcijska analiza 101, IPSA, Ljubljana 2008
  • Družinska mediacija, MEDIOS, Ljubljana, 2010 – 2011
  • Integrativna psihoterapija, IPSA, IIP, SINTA, Ljubljana, 2009 – 2013
  • Skupina za strokovni razvoj, IPSA, Ljubljana, 2014
  • Certifikat iz integrativne psihoterapije, IIPA, Bilbao, Španija, 2015